Lönar sig att coachas igen Lönar sig att coachas igen

  • Skriv ut
  • Tipsa

När man förlorar jobbet för kanske andra eller tredje gången ställer sig många frågan: Är det någon mening med att bli coachad igen? 

Ta emot stöd igen

Per Källvik, If Metall, är en av alla fackliga ombudsmän som ofta möter medlemmar som varit i omställning tidigare men som tvekar när de erbjuds att träffa en omställningscoach ännu en gång.

– Det handlar ju inte om att börja om från början och lära sig hur man sPer Källvik, ombudsman If Metallkriver ett cv. Här är det viktigt för oss som arbetar fackligt att kunna ge de rätta argumenten till våra medlemmar, att få dem att förstå att det faktiskt kan vara vettigt och bra att ta emot stöd igen.

Men för att kunna erbjuda bästa möjliga stöd efterlyser Per Källvik en bättre dialog mellan de fackliga och omställningsföretagen.

– Jag tror det är jätteviktigt att ta den här diskussionen. Om vi har stämt av vilka individens tidigare erfarenheter och behov är så är det mycket lättare att hamna på rätt nivå från början.

Startkrafts Johnny Birgersson håller med. Han har jobbat som rådgivare i drygt 13 år och vet mycket väl att förutsättningarna ser annorlunda ut när man drabbas av uppsägning för andra eller kanske tredje gången.

– Självklart ska man ta chansen att träffa en omställningscoach. Johnny Birgersson, rådgivare StartkraftUtvecklingen går fort och arbetsgivarnas sätt att tänka och rekrytera förändras hela tiden. Vi ser de här trenderna och hjälper våra deltagare att synas i stället för att försvinna i mängden av ansökningar.

 

Johnny, kan du ge några exempel på hur sättet att söka jobb har förändrats de senaste åren?

– Nu används mobiltelefonen alltmer i stället för dator. Därför har vi anpassat Startkraft Online så att man enkelt kan sköta sitt jobbsökande via mobilen och surfplattan. Det gör att du hela tiden har koll på vad som händer, vart du än är. Du har alltid med dig ditt cv i mobilen och kan mejla över det direkt. Det blir också vanligare att använda olika nätverk och sociala medier för att hitta jobb, förklarar Johnny.

– För många arbetsgivare är det i dag mer intressant hur man är som person och inte bara att man har rätt kompetens. Att komma fram till det och hur man presenterar det har nu högt fokus i vår coachning.

 

Kan du nämna ytterligare ett bra argument?

– Jag har flera, men ett av de främsta är att rådgivaren är ett bollplank som alltid kan hjälpa till att utveckla idéer och hitta nya möjligheter. Och det är nog så viktigt när man är i en utsatt situation.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 "Nu vet jag hur jag ska tänka"

En som vet hur det känns att hamna i omställning för andra gången är Christer Zachariasson. Han förlorade jobbet 2009 men hittade så småningom ett nytt arbete. Nu har han blivit varslad igen.

 Christer hade arbetat på Vargön Alloys i fem år när beskedet kom. Han, tillsammans med många andra, var tvungna att gå.

– Det kändes rätt tungt eftersom det var lågkonjunktur då. Jag kom till ett omställningsföretag som inte var särskilt bra, det har jag särskilt förstått nu i efterhand sedan jag började träffa Startkraft. Det är som natt och dag.

Efter ett år erbjöds Christer ett jobb på Repay i Uddevalla där han alltså har varit sedan 2010. Han utför CNC-arbete och skär ut olika konturer i metall – ett jobb han trivs väldigt bra med.Christer Z, deltagare på Startkraft

Så kom ett besked om varsel innan jul. Nu har det visserligen hävts fram till sommaren men läget är ganska ovisst.

– Det känns ändå bättre den här gången, inte minst på grund av det stöd jag får från Startkraft. Det märks verkligen att de har lång erfarenhet och bra verktyg att erbjuda. Jag gillar särskilt deras online-tjänst och alla olika övningar som finns där. Genom dem har jag lärt känna mig själv bättre och vet mer hur jag ska tänka om jag måste söka nytt jobb, berättar Christer.

– För mig var det aldrig någon tvekan om att tacka ja till omställningsstöd igen, även om mina erfarenheter från förra gången inte var så bra. Det är absolut värt att testa.

 

 

Text: Malin Husár, Baxna kommunikation

Foto av Per Källvik: Bengt Nilsson

Foto av Johnny Birgersson: Torbjörn Persson