Personligt stöd till alla uppsagda Personligt stöd till alla uppsagda

  • Skriv ut
  • Tipsa
När över 100 medarbetare blir uppsagda och behöver stöd är det svårt att räcka till. Det vet Carina Smeds, HR-rådgivare på Seco Tools anläggning i Fagersta. "Det var väldigt bra att Startkraft kunde bistå oss i det omfattande arbetet med att ta hand om våra uppsagda kollektivarbetare och att alla fick personligt stöd. Vi hade själva små resurser att klara av det."

Seco Tools har i många år varit ett stabilt företag med en stadig orderingång. Men hösten 2008 kom en både snabb och alarmerande nedgång för Seco Tools - liksom för många andra företag - och framtiden såg plötsligt mörk ut.

- Med den osäkerhet som fanns i världsekonomin var det heller ingen som kunde förutse när det skulle vända, berättar Carina Smeds.

Ledningen beslutade därför att dra i nödbromsen. Ett varsel i november 2008 och ett i februari 2009 slutade med att cirka 100 personer blev uppsagda.

Utbildning för cheferna

- Situationen var helt ny för oss i och med att vi inte behövt varsla fast personal tidigare. Vi kopplade snabbt in Startkraft, som utbildade våra chefer i hur man hur man hanterar de svåra frågor som uppstår i samband med uppsägningar.

När personalen sedan fick sin uppsägning kunde Startkraft hjälpa till genom att ta hand om många frågor och träffade var och en av de uppsagda medarbetarna.

Hjälp för nytt arbete och för att se framåt

- För oss var det väldigt viktigt att erbjuda alla uppsagda personlig hjälp för att hitta nya arbeten och att kunna se framåt i en svår tid.

- Naturligtvis gjorde det stor skillnad för oss på personalavdelningen. Vi var vid den här tidpunkten bara två HR-rådgivare och hade för små möjligheter att klara av det som Startkraft gjorde. Resultatet hade blivit att de uppsagda hade fått klara sig utan bistånd till nytt arbete. Nu kunde alla få det stöd de behövde i den svåra situationen. Via Startkrafts projektledare fick vi sedan regelbundna rapporter om hur arbetet gick.

Vindarna vände

Hastigt och lite oväntat vände vindarna ganska snart för Seco Tools. Nedgången avtog och försäljningen började öka. I december 2009 – bara ett år efter år efter det första varslet –  kunde Seco Tools börja återanställa sina medarbetare.

- Idag har vi tagit tillbaka de flesta som hade återanställningsskydd  Men bara på visstidsanställning för faran kan inte helt anses över än i och med att världsekonomin inte fullt ut har stabiliserats.