Stöd på flera orter Stöd på flera orter

  • Skriv ut
  • Tipsa
Uppsägningarna kom inte som en överraskning. Ändå kändes det tufft för många. "All hjälp i början är viktig eftersom jobbsökandet idag är lite annorlunda än tidigare - man ska till exempel skriva CV och personliga brev. Det kändes bra att kunna erbjuda det stödet, säger Kenneth Söderström, Byggnads fackliga förtroendeman på Peab Anläggning."

När den globala finanskrisen slog till 2008 satte det sina spår också i den svenska byggbranschen. Byggandet av bostäder minskade kraftigt, vilket även påverkade andra delar av byggbranschen. 

- För oss på Peab Anläggning innebar det att jobben ändrade karaktär. Istället för grundläggning av bostäder fick vi mer maskinintensiva infrastrukturjobb med anläggning av vägar och broar.

Därför var Kenneth knappast förvånad när företagsledningen lade fakta på bordet – 40 medarbetare från Peab Anläggning måste gå. 

Tryggt med Startkraft

- Vi hade själva inga erfarenheter av omställningsföretag utan lyssnade runt på Peab Bostad. De rekommenderade Startkraft så vi körde på det.  Det var ett bra val. Hela omställningen flöt på bra och det kändes tryggt att ha med Startkraft på resan.

Startkraft fanns på plats redan samma dag som medarbetarna sades upp och sedan rullade omställningen på med stöd från rådgivarna.

- Naturligtvis var ingen glad över att bli uppsagd, men det gick ändå ganska smidigt. De hade ju också märkt att vi hade mindre jobb och kunde lägga ihop ett plus ett.

Till att börja med var det 28 av de 40 uppsagda som ville ha stöd från Startkraft. Övriga valde att söka jobb på egen hand.

Stöd på flera orter

- I vår bransch finns en tradition av att söka jobb via egna kontakter. Det kommer från att vi tidigare var objektsanställda – inte fast anställda. Men numera har hantverkarna sällan samma kontaktnät och det är därför fler som behöver stöd och hjälp vid en omställning. Av den anledning var det också flera av de som först tackade nej till Startkraft som droppade in i efterhand.

- En bra grej var också att Startkraft kunde erbjuda stöd till våra medarbetare som bor på andra orter i landet. Då slapp de resa hit för att träffa sin rådgivare.

Bra resultat i svår tid

Ett halvår efter uppsägningarna, fick Peab en statusrapport som visade att 10 av de 28 medarbetarna som först deltog i omställningsprogrammet hade fått nya jobb.

- Det låter kanske inte så mycket, men det är riktigt bra med tanke att anläggningsbranschen knappast är sprudlande under vinterhalvåret. Men nu har byggbranschen börjat rulla så smått, så det finns ändå nytt hopp för framtiden.