Vågade sälja sig själv och sin kompetens Vågade sälja sig själv och sin kompetens

  • Skriv ut
  • Tipsa

Efter 23 år på en fabrik i Ystad visste Lars Lindsjö tre saker – han hade stenkoll på sitt jobb, alla kollegor var mycket kompetenta och fabriken gick med klar vinst. Därför kom beskedet om att fabriken ska läggas ner som en smärre chock. "Men Startkraft skapade trygghet för oss. De var personligt engagerade och det kändes som att det var mer än ett jobb för dem."

När företag läggs ner är det ofta ett resultat av svag orderingång och dåligt ekonomiskt resultat. Men knappast i fallet med denna fabrik i Ystad. 

- En dag fick vi veta att vi skulle släppa allt och gå till matsalen. Där väntade företagsledningen som berättade att fabriken skulle stängas och att alla nittio medarbetare måste sägas upp. Vi fattade ingenting. Varför vi? Fabriken gick ju bra och vi hade massor att göra.

Ledningen förklarade att det var ett strukturellt beslut och att produktionen skulle flyttas till några av koncernens större fabriker i Europa.

- Luften gick helt ur oss. Här hade vi ställt upp för företaget i alla år och så fick vi det här rakt i ansiktet! Det kändes bittert.

Startkraft stärkte självförtroendet

Kort därpå tog en rådgivare från Startkraft kontakt med Lars och hans kollegor.

- Vi blev väldigt väl bemötta och det kändes bra. Med stöd av min rådgivare lämnade jag snabbt bitterheten bakom mig och fokuserade på det ljusa i tillvaron. Hon fick mig även att inse vad jag kan och det har stärkt mitt självförtroende. Hon menade dessutom att jag var en idealisk anställd. Det har jag knappast tänkt på tidigare. Jag har ju bara gjort mitt jobb.

Lars fick också hjälp att formulera sitt CV.

- Min jobbcoach har själv jobbat som personalansvarig så hon visste precis hur man ska skriva. Eftersom jag är ovan vid datorer hjälpte Startkraft mig till och med med att knappa in mitt CV. De var helt suveräna. 

Sökte jobb "öga mot öga"

Redan dag ett började Lars att ringa till andra företag.

- Jag gillar inte att maila, skriva brev eller prata på telefon så jag bad att få träffa dem istället – om så bara fem minuter. Det fungerar bättre att ses öga mot öga, tycker jag. Startkraft uppmuntrade mig också och sa jag gjorde helt rätt.

Lars rådgivare lyckades till och med peppa honom att våga sälja sig själv och sin kompetens.

- Det kändes väldigt ovant, men tydligen lyckades jag för redan efter en månad hade jag nytt jobb. Det var en otrolig kick för självförtroendet!

Nytt jobb på tryckeri

Strax därpå började Lars på ett företag i Skurup. Där jobbar han som hjälpare till tryckarna och kommer så småningom att bli tryckare. 

- I början var det jobbigt. Jag är ju van att ha stenkoll och plötsligt hade jag nollkoll. Men nu börjar jag lära mig och det är jätteroligt!