Hoppas på att förverkliga en dröm Hoppas på att förverkliga en dröm

  • Skriv ut
  • Tipsa

Deprimerande eller en ny chans i livet? Carola, som blev uppsagd från jobbet som bussförare från ett företag i Gävle, tror bestämt på det sistnämnda. "Ibland känner man sig liten i den här situationen, men jag hoppas ändå att det finns en mening med det. Just nu väntar jag besked angående en utbildning och om jag kommer in är det en gammal dröm som förverkligas."

När bussbolaget förlorade upphandlingen för stadstrafiken i Gävle var det cirka 100 bussförare som drabbades och förlorade jobbet. En av dem var Carola, som arbetat på företaget i nio år.

- Det kändes både skakigt och skamligt att bli uppsagd och det var med svansen mellan benen jag gick till arbetsförmedlingen för att anmäla mig.

Rådgivaren - ett stöd längs vägen

Men kort därpå blev Carola kontaktad av en rådgivare från Startkraft. 

- Vi fick bra kontakt på direkten. Redan under det första mötet berättade jag hur jag upplevde situationen och att jag är öppen för allt och gärna vill pröva på något nytt. Helst ett mer rörligt jobb. Hon hade bra tips och idéer på både jobb och utbildningar.

Rådgivaren har sedan funnit med som ett stöd längs vägen.

- Självklart kan inte hon se till att jag får ett nytt jobb, men hon har stöttat och funnits där när jag behövt hjälp. Jag var inte heller van vid att fylla i papper och ta nya kontakter, så hon visade hur man gör och hjälpte mig att komma igång.

Blivit peppad

För att inte låsa in sig i ett fack har Carola sökt flera olika jobb – som chaufför men också till exempel i butik och på städfirma.

- Jag har haft ett femtontal olika jobb sedan jag började jobba så jag har ju en hel del erfarenhet. Tyvärr har jag fått några nej tack på vägen och det känns naturligtvis både jobbig och pressande - jag behöver ju en inkomst. Men min rådgivare har peppat mig och kommit med nya idéer.

Carola har länge funderat på att pröva på något helt annat, men i och med att hon inte har fått tjänstledigt så har de tankarna aldrig blivit av.

Ett steg närmare drömmen

- Nu hoppas jag att jag ska kunna förverkliga min dröm. Man lever ju bara en gång och min förhoppning är att den här situationen ska öppna upp för nya möjligheter.

Exakt vad hon drömmer om avslöjar hon dock inte än. Bara att hon väntar besked om hon kommer in på en utbildning.

- Det var min rådgivare tipsade mig om utbildningen – det är jag tacksam för eftersom jag annars inte hade fått nys om den. Så får man chansen att få ett omställningsstöd tycker jag absolut att man ska ta den.