Från frisör till butikschef Från frisör till butikschef

  • Skriv ut
  • Tipsa

Redan som tolvåring visste Cathrine Rosengren att hon ville bli frisör. Men efter nästan 20 år i yrket tog det stopp. Då hade hon en arbetsskada i båda händerna, förlorade kunder och blev till slut uppsagd. "Det var en tuff tid. Mitt självförtroende var uselt och jag var tidvis helt nere i skorna. Hade det inte varit för min rådgivare hade jag aldrig varit där jag är idag, säger Cathrine Rosengren, som efter stöd från Startkraft sökte och fick ett jobb som butikschef.

De sista åren som frisör var inget vidare för Cathrine Rosengren. De monotona rörelserna gav henne värk i händerna och trots att hon opererade dem blev det aldrig bra. Dessutom var det dålig stämning på arbetsplatsen och efter två täta föräldraledigheter tappade hon också kunder.

- Jag mådde dåligt men förmådde mig ändå inte att ta mig därifrån. Jag visste inte vad jag skulle göra och om jag kunde få något annat jobb.

Till slut blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist. Det blev vändingen för Cathrine.

Byggde upp självförtroende

Möten med en rådgivare på Startkraft ger så mycket mer än ett CV och sökande efter andra jobb. Cathrine berättar:

-När jag först träffade min rådgivare mådde jag psykiskt dåligt. Jag hade tappat både självförtroendet och orken. Men hon hjälpte mig att bygga upp mig själv igen och stärkte min självkänsla. Hon fick mig att inse mina styrkor och med hennes hjälp kunde jag också skriva ett bra CV och börja söka nya jobb och det hade inte varit möjligt om jag inte också fått hjälp med att tro på mig själv.

Nytt jobb och förtroende

Resultatet lät inte vänta på sig. Bara några månader senare fick Cathrine jobb i en butik som säljer kryddor, oljor, te och mycket annat.

- Det kändes väldigt bra. Jag gillar ju att han kundkontakter och har alltid varit intresserad av mat. Med tiden fick jag också mer och mer ansvar vilket gjorde det ännu roligare. Det känns härligt att få förtroendet.

Idag är Cathrine butikschef och hon saknar knappast frisörsyrket.

- Inte en sekund. Jag var färdig med det och är väldigt glad att jag lyckades byta spår. Det tackar jag min rådgivare för, utan henne hade jag aldrig vågat ta det här ansvaret. Jag har även förändrats som person. Jag har blivit öppnare och vågar säga ifrån och stå för vad jag säger. Tidigare var jag mest tyst och snäll.

- Jag och min rådgivare har dessutom fortfarande kontakt. Hon har betytt väldigt mycket för mig.