Röd tråd gav självförtroende Röd tråd gav självförtroende

  • Skriv ut
  • Tipsa

När Camilla Karlsson varslades blev hon helt ställd. Hon trivdes ju med jobbet som eltekniker och hade ingen aning om vad hon skulle göra. "Under mina 23 år i arbetslivet hade jag bara sökt ett enda jobb. Så det var en helt ny situation för mig. Men min rådgivare på Startkraft hjälpte mig att förstå vilka styrkor jag hade och att hitta det som var rätt just för mig."

Camilla Karlsson hade jobbat på ett företag i Växjö i 13 år när beskedet kom. Elavdelningen hon var anställd på skulle flytta till Nyköping.

- Vi hade anat att något skulle hända, men trodde att elavdelningen satt säker. Vi var ju russinet i kakan – en av de avdelningar som gick allra bäst. Det kändes orättvist. Och jättetråkigt.

Hela vägen

- Men samma dag som vi fick beskedet fick vi också träffa Startkraft. Min rådgivare greppade snabbt vem jag är och hur jag tänker. De gjorde även klart att de inte kommer att släppa oss förrän vi är i mål. Det kändes tryggt!

- Rådgivarna satt sedan på företaget ett par dagar i veckan vilket också var väldigt smidigt.

Det enda Camilla visste då var att hon – efter totalt 23 år inom produktion – vill testa något helt nytt. Med hjälp av rådgivaren och kollegorna inventerade hon sina egna egenskaper och styrkor. På så vis kom hon fram till att hon var en social, empatisk, hjälpsam och strukturerad person som gärna kunde jobba med ett serviceyrke. Tillsammans såg de också över vilka företag Camilla skulle kunna jobba på. 

En "röd tråd" ledde mig till nya jobbet

- Med hjälp av inventeringen hittade jag min egen personliga röda tråd – vad jag ville, mina erfarenheter, styrkor och egenskaper. Det gjorde det lättare att veta hur jag skulle presentera mig själv när jag sökte nya jobb.

Rådgivaren var också ett stort stöd i allt det praktiska kring jobbsökandet. En dag tipsade han om ett jobb som fastighetstekniker på ett fastighetsbolag och snart var Camilla igång med intervjuer och tester.

En månad senare började Camilla sitt nya jobb som fastighetstekniker – bara fyra månader efter att hon blivit varslad. Hon fick dessutom jobbet bland 248 sökande.

- Det är en otrolig kick för självförtroendet! Men det hade inte gått utan den där personliga röda tråden. Tack vare den kunde jag se vad som var rätt för mig och jag kunde presentera mig själv så att företaget förstod vem jag var och vad jag kunde.